Koffie en creatieve boekhouding voor schrijvers

Cafeïne

Ik zat naar schatting aan mijn derde kop koffie deze morgen – soms durf ik de kopjes uit eerlijke schaamte niet meer te tellen. De gêne en het verlangen naar een zelfhulpgroep loeren al snel om het hoekje.
Maar!
Ik had ondertussen zomaar eventjes 5 (VIJF!) aanzetten voor gedichten geschreven. Op een uur of wat tijd. Ik had dus keihard gewerkt en was dringend aan een pauze toe. En toen kwam ik op FB deze tegen:

writer - koffie

Schrijver (zn)
een persoon die in staat is cafeïne om te zetten in boeken.
Synoniemen: introvert, masochist, tovenaar
Een meer accurate definitie heb ik in lange tijd niet gezien. Of ze moet zo saai zijn geweest, dat ik ze ben vergeten. Wat uiteraard niet ondenkbaar is. Maar zeg nu zelf: als je na drie koppen (en zelfs al waren het er vier! of vijf!) koffie vijf bijna-gedichten af hebt. Dan ben je toch een soort van tovenaar?

Koffie als officiële aftrekpost

Wat mij bij het volgende brengt: is het niet hoog tijd dat wij schrijvers onze koffiekosten als officiële aftrekpost kunnen inbrengen? Ik bedoel maar.
Ik ben totaal niet thuis in dat soort dingen. Boekhouding is voor mij een soort van zwarte magie, met cijfers in plaats van afgeknipte vingernagels en voodoopoppen. Maar bedrijven doen dat toch ook? Terwijl het geenszins bewezen is dat het de productiviteit van hun werknemers vergroot. Laat staan hun creativiteit.

Nu ik erover nadenk:

Ik denk heel eerlijk niet dat er schrijvers bestaan die geen koffie drinken. Ik ben ze alvast nog niet tegengekomen. Of ze durven zich niet als dusdanig te uiten, dat kan ook. Voor je het weet, ben je een soort leproos binnen het schrijverscollectief.
We kunnen zelfs nog een stap verder gaan: ik ken ook geen of nauwelijks schrijvers die geen wijn drinken. Of cava of champagne. Zou je dat ook in literatuur kunnen omzetten? Schrijven op bubbels. Lekker warm en alvast beter voor het milieu dan pakweg stookolie of een haardvuur.

En dan wordt het volgend jaar wel een héél creatieve boekhouding!

Een ruwe versie van deze blog verscheen een tijdje geleden op de weblog van Jeugdliteratuur.org.

Lees ook: over Erasmus en den christensoldaat. voor kinderen

 

Spread the love

3 gedachten over “Koffie en creatieve boekhouding voor schrijvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *