over Erasmus en den christensoldaat. voor kinderen

Schrijven voor kinderen

Ik moet bekennen: ik zat even met de handen in het haar.

In opdracht van de Erfgoedcel Mechelen en Mechelen Kinderstad zou ik een boek schrijven voor Erfgoeddag 2009. Daarin zouden zes historische vriendschapsverhalen komen die een link hadden met de stad, en zes nieuwe verhalen. Voor kinderen van een jaar of tien.
Fijn, dacht ik. Dat doe ik wel even.
Ik had er zin in.

Tot ik de insteek voor de verhalen te zien kreeg.

Eentje daarvan ging namelijk over Desiderius Erasmus. Zijn Handboek voor den christen soldaat (oftewel Enchiridion militis christiani) had hij geschreven voor zijn Mechelse vriend Hans Poppenruyter. Deze wapensmid had de kwalijke gewoonte zijn overspelige vrouw af en toe een flink pak rammel te verkopen. En dat vond Erasmus niet oké. Uit de brieven die hij ter (her)opvoeding naar Poppenruyter schreef, groeide later het Enchiridion.

Mooi toch?
Tja. Maar wat moest ik ermee?
Hoe kon ik dit hertalen naar een vertelling die mogelijks mijn tienjarig publiek zou aanspreken?

Want dit wist ik wel zeker:
  1. Tienjarigen weten niet wie Desiderius Erasmus is.
  2. Evenmin hebben ze er enig benul van wie of wat een christensoldaat mag zijn. Of een wapensmid. Of een overspelige vrouw.
  3. Als ze het al zouden weten, dan kon het hen vast geen r**t schelen.
Maar kijk.

De oplossing bleek simpeler dan ik had gedacht.
Ik gaf de wapensmid een leerjongen – die waren er in die tijd bij hopen – en liet het kind getuige zijn van een en ander. Het enige wat ik dus moest doen om de vertelling interessant te maken voor mijn doelpubliek, was datzelfde doelpubliek erin verwerken.

Et voilà.

U weet wat u te doen staat als u ooit een volstrekt ontoegankelijk verhaal aan kinderen verkocht wilt krijgen.
Of u vraagt het gewoon aan mij. Dat is natuurlijk de beste optie.

Mechelse Maatjes
Spread the love

Eén gedachte over “over Erasmus en den christensoldaat. voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *